‘De kinderen zien nu in de echte wereld allerlei zaken die in de projecten zijn behandeld. Ze willen nu al weten welke thema’s er nog meer op stapel staan voor dit jaar! ‘
leerkracht OBS De Badde, Musselkanaal
‘De kinderen zien nu in de echte wereld allerlei zaken die in de projecten zijn behandeld. Ze willen nu al weten welke thema’s er nog meer op stapel staan voor dit jaar! ‘
leerkracht OBS De Badde, Musselkanaal
Dat onze gebruikersgroep zo divers is, komt doordat onze leermiddelen flexibel in gebruik zijn. Wij juichen het toe dat teams hierin hun eigen visie hebben, zodat elke school authentiek kan zijn. Er bestaat geen ‘Alles-in-1 school’. Alles-in-1 biedt thematische leermiddelen die u kunt gebruiken om uw ideale schoolsituatie te creëren. Alles-in-1 is in dit geheel ‘maar’ een methode: de mensen maken de school. Dus ja, wanneer uw school thematisch onderwijs wil (gaan) aanbieden, is Alles-in-1 een goede keus.
Wanneer u voor Alles-in-1 kiest, heeft u de keuze gemaakt om thematisch te gaan werken en schaft u een methode aan voor een groot aantal vakken. Dat betekent een kans om belangrijke keuzes gezamenlijk te maken: hoe wilt u de thematische leermiddelen gaan inzetten? Welke organisatie vindt u daar het best bij passen? Wilt u in units gaan werken? Dat kan. Wilt u de jaargroepen aanhouden? Dat kan. Wanneer u als team er voor kiest om hoofdzakelijk klassikaal te werken, kan dat. Vindt u de keuzevrijheid van de leerling belangrijk en wilt u daarbij vergaand differentiëren? Dat kan. U en uw collega’s bepalen hoe Alles-in-1 op uw school past, aansluitend bij uw visie en passend bij uw organisatie. Al deze keuzes hebben invloed op de rol van de leerkracht.
Wat echt anders is vergeleken met de situatie waarbij met vakmethodes wordt gewerkt, is dat de verschillende vakgebieden minder herkenbaar zijn omdat je niet per vakgebied een aparte methode hebt. Dat kan mogelijk even wennen zijn, maar is logisch omdat je bewust hebt gekozen voor thematisch onderwijs. Bijkomend voordeel hiervan is dat er minder leswisselingen zijn: per project werk je immers met één projectboek. Dit zorgt voor tijdwinst en rust.
Het werk- en leerstofaanbod is groot en gevarieerd! De voorbereidingstijd zal daarom bij een eerste project meer tijd kosten dan u gewend bent, daarna blijft het gelijk of wordt het minder. Wat wij zien en aanbevelen is dat op scholen waar veel gezamenlijk wordt voorbereid, er meer tot stand komt, de collegiale samenwerking als heel positief wordt ervaren en het thematisch onderwijs goed neergezet wordt.
Voor combinatiegroepen, units of groepsdoorbrekend werken is Alles-in-1 Groep 5-8 een zeer praktische methode: ieder project van Alles-in-1 Groep 5-8 is namelijk op zes niveaus uitgewerkt: alle kinderen werken aan hetzelfde thema met gezamenlijk momenten en de verwerking doen de leerlingen op eigen niveau.
In Alles-Apart (de taalinstructielijn voor groep 5-8) worden alle regels op het gebied van taal en lezen gevalsgewijs aangeboden. Dit is een lineair proces. Dit houdt in dat er per (niveau)groep aparte instructiemomenten kunnen zijn. Alles-Apart is zeer overzichtelijk en duidelijk; er kan goed zelfstandig mee gewerkt worden. Hierdoor houdt u uw handen vrij om instructie te geven aan een andere niveaugroep.
De vijf projecten van Alles-in-1 Groep 4 hebben hun eigen inhoud, maar de beleving van het domein, de expressielessen en doe-opdrachten sluiten aan bij de domeinen van groep 5-8. Voor een 3-4 combinatie zijn aparte instructiemomenten nodig, maar is er voldoende materiaal en ruime mogelijkheden om op het gebied van wereldoriëntatie, expressie en doe-opdrachten een tweejarige cyclus te maken. Voor groep 1, 2, 3 hebben we per domein een adviesstuk geschreven hoe er aangesloten kan worden bij groep 4-8.
Steeds meer scholen kiezen ervoor om schoolbreed met de projecten van Alles-in-1 te willen werken. Voor groep 1-2-3 hebben wij een adviesstuk geschreven zodat deze groepen naast bijvoorbeeld, Piramide, Schatkist of VLL kunnen aansluiten bij het domein van Alles-in-1 Groep 4 en Alles-in-1 Groep 5-8.
Ja, dat kan en kan u veel geld besparen! Wanneer u met de vierjarige cyclus (= groep 5-8 hetzelfde project) gaat werken, schept dit mogelijkheden om de aanschaf met meer scholen te doen, zo kunt u de aanschafkosten verdelen.
Net als taaldeskundigen heeft het onze voorkeur om zo breed mogelijk thematisch te werken en dus ook uw taalonderwijs te koppelen aan het thema. Bijvoorbeeld door de meerwaarde van thematische woordenschat die als vanzelf in alle projectactiviteiten terugkomt. Voor woordenschat is het belangrijk dat kinderen die woorden in een context en in verschillende situaties tegenkomen, bijvoorbeeld binnen één week in een informatieve tekst, een gedicht, bij drama en bij een aantal (praktische) opdrachten. Begrijpend lezen is een ‘optelsom’ van kennis van de wereld, technisch lezen en een goede woordenschat. Wanneer je thematisch werkt, oefen je deze vaardigheden tegelijk en is je les/leertijd zeer effectief!
Om verschillende redenen kiezen sommige scholen er toch voor om de leermiddelen van Alles-in-1 (nog) zonder taal in te zetten. Dat kan dus ook en deze scholen zijn heel blij met deze vorm van thematisch werken waarbij de zaakvakken en expressie mooi in samenhang aangeboden kunnen worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de projecten van Alles-in-1 Groep 5-8 in te zetten binnen uw school. Zo is het mogelijk om in de groepen 5-8 tegelijk hetzelfde project aan te bieden (schoolbreed). Dit noemen wij de vierjarige cyclus: na vier jaar heeft u alle projecten aangeboden.
Wanneer u te maken heeft met vaste combinatiegroepen van twee jaargroepen, kunt u daar op afstemmen. Dat noemen wij de tweejarige cyclus. Heeft u allemaal aparte jaargroepen, kan iedere groep zijn eigen projecten jaarlijks doen: de éénjarige cyclus. Naast deze drie meest gebruikelijke, zijn er nog meer variaties mogelijk. Afhankelijk van uw visie, groepsopbouw en budget kan een organisatie worden gekozen. Wanneer u contact hebt met onze medewerkers, kunnen wij u informeren over de verschillende mogelijkheden en hierin adviseren.